top of page

Stretnutie s Pastierom

Chcem sa podeliť s novou skúsenosťou, ktorú mám vo vzťahu s Bohom. Týka sa pocitov strachu, úzkosti a neistoty, ktoré možno poznáte aj vy.

Tak ako mnohí z vás, aj ja sa na prelome rokov obzerám na uplynulý rok, aby som spolu s Bohom zistila, kam ma vedie v nasledujúcom roku.

Pri pohľade na okolnosti, zdravotné ťažkosti, výzvy, ktorým čelíme v rodine, pri pohľade na more povinností, prvé týždne a mesiace môjho osobného kalendára, pri pohľade na udalosti a okolnosti, ktoré môžem len akceptovať, lebo sa nedajú zmeniť, pri pohľade na domácu aj zahraničnú (geo)politickú situáciu a neistotu ohľadom toho, čo všetko by sa v nasledujúcom roku mohlo stať, ma zaplavovali pocity obáv, strachu, úzkosti, miestami až paniky natoľko, že som sa v tom celom cítila byť úplne stratená. Situácia sa pre mňa kvôli strachu stala neprehľadná.

Verím, že všetko, čo zažívame, či už dobré alebo náročné a zlé, je len ďalšou príležitosťou hovoriť s nebeským Otcom, a tak som mu vyrozprávala a vyzdieľala všetko, čo v srdci prežívam: čoho sa obávam, z čoho mám strach a čím sa cítim byť ohrozená. Moja skúsenosť je, že Otec odpovedá vždy, aj keď nie vždy hneď. A tak som nečakala, že odpoveď príde okamžite. Ledva som dopovedala, vnímala som, ako nám do rozhovoru s Otcom vstúpil Ježiš a povedal: “Ale veď ja som Tvoj Pastier.”

V tom okamihu som sa uvidela na obrovskej priestrannej pastvine, kúsok za ohradou košiara. Vedela som, že nado mnou stojí Ježiš a vysvetľuje mi:


“Pozri sa, rozhliadni sa, ja som tu, som s Tebou. Ja som Tvoj Pastier. Môžeš byť stratená. Ja aj tak vždy viem, kde si. Pomôžem Ti nájsť sa. Ja mám na starosti Teba aj Tvoju rodinu. Ja Ťa vyvádzam z košiara na pastviny, ktoré som pre Teba starostlivo vyberal a privádzam Ťa späť domov. Starám sa o vaše bezpečie. Nemusíš na seba preberať zodpovednosť, ktorá patrí mne. Nemusíš mi pomáhať. Dôveruj mi, ja to zvládnem.”


Počas toho, ako som ho počúvala, som si uvedomila, že aj po 30-tich rokoch učenia sa vo vzťahu s Bohom, Ježiša poznám skôr ako DOBRÉHO, než Pastiera. Dochádzalo mi, že nechce byť len mojím Priateľom, Bratom, Pánom a Kráľom... Chce byť súčasťou môjho života aj ako Pastier, a to veľmi kompetentný, veď sa učil od svojho Otca. Uvidela som, že strach mi pomohol odhaliť môj problém - nedostatok skúsenosti a presvedčenia o tom, že nielen Ježiš, ale aj Otec - Boh, je tu a teraz so mnou. Je s mojím manželom, deťmi a príbuznými. Je pri všetkom, čo sa s nami a okolo nás deje a nie je pasívny. Nie som tu na všetko sama a všetky starosti neležia na mojich (a manželových) pleciach. Cítila som, ako mi prebytočné bremená padajú z pliec aj z duše.

Viete, že vediem semináre o počutí Božieho hlasu, tak viem, že to, čo pri modlitbe vnímame, treba preskúmať a počkať na ovocie. Po viac ako mesiaci môžem potvrdiť, že miera strachu a úzkosti aj keď úplne nezmizla, klesla na mojej 10-bodovej stupnici z 9 na 1, a každý deň ma teší nová skúsenosť poznania Ježiša nielen ako DOBRÉHO Pastiera, ale DOBRÉHO PASTIERA.


Nedávno som počula zdieľanie istého brata farára, ktorý si všíma, ako sa strach, úzkosť a nimi spôsobená bolesť v našej spoločnosti (spôsobené pandémiou, vojnami a pod.) mení na hnev a agresiu. Moja skúsenosť mi pripomenula, že často riešime zástupné problémy namiesto toho, aby sme sa venovali skutočnému koreňu. Verím, že poznať jediného a pravého Boha, a Pána Ježiša, ktorého poslal, a presvedčiť sa, že je tu, je kľúč a zároveň liek pre každého jednotlivca, ale aj pre cirkev a spoločnosť.


Aká je Tvoja skúsenosť s Dobrým Pastierom? Poteším sa, ak nás obohatíš svojím svedectvom nižšie v komentároch.


Biblické odkazy: Ž 23; Ez 34; Jn 10; Jn 17:3



26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page